Alergia pokarmowa

Podstawą żywienie noworodków i niemowląt powinien być pokarm matki. Karmienie piersią jest najkorzystniejszym oraz najbardziej racjonalnym sposobem żywienia małych dzieci, które powinno się rozpocząć już w pierwszych dwóch godzinach życia. Pokarm mamy to nie tylko źródło cennych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego rozwoju i wzrostu organizmu dziecka, ale również świetna okazja do umacniania więzi. Dlaczego jeszcze warto karmić piersią? Zobacz 4 najważniejsze powody.

1. Naturalny pokarm na każdym etapie rozwoju

Pokarm matki w naturalny sposób dostosowuje się do etapów rozwoju dziecka, zaspokajając wszystkie potrzeby młodego organizmu. Tuż po narodzinach przez około 4 dni z gruczołów piersiowych kobiety wydziela się tak zwana siara (inaczej młodziwo) w ilości od 10 do 100 ml na dobę. Mimo że są to ilości bardzo niewielkie, w pełni zaspokajają potrzeby żywieniowe noworodka. Pokarm ten jest stosunkowo gęsty oraz ma charakterystyczną, kremowo-żółtą barwę i odczyn zasadowy, a w jego składzie jest więcej białka i składników mineralnych niż w mleku dojrzałym. Siara już w pierwszych godzinach życia dziecka wpływa na organizm wzmacniająco, a także zwiększa odporność, ponieważ zawiera wiele leukocytów, immunoglobulin i przeciwciał o działaniu odpornościowym. Podanie pierwszego pokarmu stwarza więc początkową barierę przed bakteriami i alergenami w delikatnym przewodzie pokarmowym dziecka, tworząc jednocześnie przyjazne środowisko do rozwoju naturalnej mikroflory jelit. Początkowy pokarm kobiecy dodatkowo wspiera noworodka w oddaniu pierwszego stolca, zwanego smółką. W większości przypadków zapobiega to rozwojowi żółtaczki fizjologicznej, ponieważ wydalana zostaje bilirubina będąca jej czynnikiem inicjującym.

Wraz z upływem czasu zmienia się skład mleka, dostosowując się do możliwości trawienia, przyswajania oraz metabolizowania przez maluszka. W pokarmie stopniowo przybywa laktozy oraz tłuszczu, a także delikatnie ubywa białka.

2. Pokarm, który dostosowuje się do apetytu

Noworodka należy przystawiać do piersi jak najczęściej, w zależności od jego potrzeb, nie zapominając również o posiłkach nocnych. Dziecko karmione na żądanie samo reguluje swoje potrzeby, jednak z reguły przy odpowiedniej ilości pokarmu karmione jest około 7-8 razy na dobę. Wraz z biegiem czasu przerwy między posiłkami się wydłużają, a ilość karmień zmniejsza się do 5-6 na dobę. Warto pamiętać, że pokarm w piersiach zmienia się podczas jednego karmienia pod względem zawartości wody i składników odżywczych. Na samym początki karmienia w mleku jest więcej wody, która zaspokaja pragnienia maluszka, natomiast z czasem zwiększa się ilość tłuszczu, dającego poczucie sytości. Im dłużej trwa posiłek dziecka, tym bardziej kaloryczny i wartościowy staje się pokarm. Dodatkowo warto wiedzieć, że w godzinach nocnych mleko posiada większą zawartość tłuszczu, dzięki czemu z reguły niemowlę najada się szybciej.

3. Mleko matki jako nośnik informacji dla dziecka

Mleko matki dostarcza dziecku niezbędnych składników odżywczych, a dodatkowo może korzystnie oddziaływać na rozwój również długofalowo. Jak pokazują badania, dzieci karmione piersią są aż o 35% mniej podatne na wystąpienie u nich nadwagi lub otyłości w wieku szkolnym, w porównaniu do rówieśników karmionych wyłącznie w sposób sztuczny. Dodatkowo nie powinno się również pomijać więzów emocjonalnych i uczuciowych, jakie tworzą się między matką a niemowlakiem w trakcie karmienia piersią. Zwiększa to poczucie bezpieczeństwa dziecka, wpływając na rozwój psychiczny i fizyczny.

Kobiety karmiące powinny zdawać sobie sprawę, że jakość ich pokarmu uzależniona jest od przyjętego sposobu odżywiania. Podczas karmienia piersią niemowlę nie tylko zapoznaje się ze słodkim smakiem mleka, wynikającym z wysokiej zawartości laktozy będącej cukrem mlecznym. W smaku mleka wyczuwa również inne produkty żywnościowe spożywane przez mamę, co w przyszłości może kształtować w pewnym stopniu jego preferencje smakowe i akceptację poszczególnych produktów.

4. Bogactwo niezbędnych witamin i minerałów

Liczne badania nad pokarmem kobiecym pokazują, że wyłączne żywienie piersią jest najlepszym sposobem żywienia niemowlęcia aż do 6 miesiąca życia. Jest to związane z idealnymi proporcjami składników odżywczych i mineralnych, dopasowanymi do potrzeb zdrowotnych dziecka, a także możliwości jego trawienia, metabolizowania oraz przyswajania pokarmów.

Mleko kobiece zawiera wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka. Zawartość składników mineralnych, a więc mikro- i makroelementów w mleku kobiecym wynosi około 2 g na litr. Wartość ta jest ponad 3 razy mniejsza niż w przypadku mleka krowiego. Jednak ma to olbrzymi wpływ na niskie osmotyczne obciążenie nerek dziecka oraz jest w pełni wystarczające dla jego potrzeb. W mleku matki znajdziemy również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a więc A, D, E oraz K. Warto jednak pamiętać, że witaminę D i K należy dodatkowo suplementować zgodnie z zaleceniami lekarza.

Podstawowym składnikiem kobiecego pokarmu jest woda, która nie tylko zaspokaja pragnienie dziecka już w pierwszych chwilach przystawienia do piersi, ale również stwarza idealne środowisko do trawienia pokarmu. W mleku znajdziemy doskonale przyswajalne białko wpływające na prawidłową budowę tkanek, narządów oraz kości, a także węglowodany, głównie w postaci cukru mlecznego – laktozy oraz oligosacharydów wspomagających układ immunologiczny niemowlęcia. Składniki te są odpowiedzialne za stymulację rozwoju oraz aktywności prawidłowej mikroflory organizmu w przewodzie pokarmowym, co odgrywa istotną rolę w procesach odpornościowych. Wymieniając składniki zawarte w mleku matki, nie sposób również nie wspomnieć o zawartości długołańcuchowych kwasów tłuszczowych (LCPUFA), w tym kwasu DHA, który odgrywa kluczową rolę w rozwoju ośrodkowego układu nerwowego niemowlęcia.

Jeśli więc możesz karmić swoje dziecko piersią, zapewniaj mu ten cenny i naturalny posiłek!