Wsparcie w diagnostyce alergii IgE-zależnej 

Istnieje kilka różnych badań służących do diagnozowania alergii na białko mleka krowiego, które mogą być wykonywane w zależności od typu podejrzewanej reakcji alergicznej. Jeżeli lekarz uważa, że Twoje dziecko może mieć alergię IgE-zależną (w której objawy zwykle występują natychmiast po spożyciu produktów mlecznych), może zlecić przeprowadzenie punktowych testów skórnych lub testów z krwi na poparcie diagnozy alergii pokarmowej.

Punktowe testy skórne

Punktowy test skórny polega na nałożeniu odrobiny białka mleka krowiego na skórę dziecka i starannej obserwacji pod kątem ewentualnych oznak reakcji alergicznej. Jeżeli taka reakcja wystąpi, w miejscu nałożenia preparatu pojawi się niewielki zaczerwieniony bąbel. Wyniki testu będą dostępne po 15-20 minutach; lekarz dokona ich interpretacji przy uwzględnieniu historii medycznej Twojego dziecka i innych czynników.

Testy z krwi w diagnostyce alergii pokarmowej

Przeprowadzenie testów z krwi może pomóc w diagnozie IgE-zależnej alergii pokarmowej na białko mleka krowiego dzięki sprawdzeniu, czy we krwi Twojego dziecka występują odpowiednie przeciwciała. Obecność takich przeciwciał może sugerować, że wystąpiła reakcja alergiczna.

Ważna informacja

Ważne jest, aby takie badania zostały wykonane przez lekarza. Nie kupuj testów do samodzielnego użytku – mogą nie być wiarygodne, a informacje uzyskane na ich podstawie mogą nie być adekwatne do stanu zdrowia Twojego dziecka. Pamiętaj również, że dodatni wynik punktowego testu skórnego lub testu z krwi nie potwierdza alergii pokarmowej, a jedynie wskazuje na wrażliwość na dany alergen.

Warto pamiętać, że badania te mają jedynie pomóc w zdiagnozowaniu IgE-zależnej alergii na białko mleka krowiego. Testy te nie wykażą, czy Twoje maleństwo ma alergię typu IgE-niezależnego. Jeżeli lekarz podejrzewa reakcję IgE-niezależną, może zaproponować zastosowanie u Twojego dziecka diety eliminacyjnej z późniejszą próbą prowokacji pokarmowej.

Taka dieta może być również zalecana w diagnostyce IgE-zależnej alergii na białko mleka krowiego.