Wiele rodzin chętnie jada posiłki poza domem, wybierając restauracje, a czasem, zwłaszcza w podróży, miejsca, gdzie można zjeść coś na szybko. Problem jednak pojawia się, gdy Twoje dziecko ma alergię pokarmową, na przykład alergię na białko mleka krowiego. Przygotowując samodzielnie produkty dla dziecka, masz możliwość sprawdzenia wszystkich alergenów w żywności. Jedząc poza domem musisz polegać na informacji dostarczonej przez osoby, które przygotowują jedzenie. Możesz oczywiście zabrać ze sobą produkt mlekozastępczy, na przykład Nutramigen LGG®, lub inne bezmleczne przekąski. Jeżeli jednak wybieracie się na obiad do restauracji wraz z dzieckiem, warto zaplanować to wcześniej i ustalić parę kwestii, aby zapewnić sobie komfortowy posiłek. Podpowiadamy, jak możesz się do tego przygotować. 

Znajdź restauracje przyjazne dla alergików

Aby ustalić, czy dana restauracja jest w stanie zapewnić odpowiednią ofertę z uwzględnieniem alergii Twojego dziecka, zajrzyj na jej stronę internetową. Obecnie coraz więcej restauracji udostępnia informacje o alergenach w swojej karcie menu. W miarę możliwości zadzwoń wcześniej i porozmawiaj o konkretnych pozycjach z menu lub zapytaj, czy kuchnia byłaby w stanie przygotować danie dla alergika „spoza karty”, które  będzie odpowiednie dla potrzeb dietetycznych Twojego dziecka. Takie informacje zawsze najlepiej sprawdzić z wyprzedzeniem, aby zapewnić sobie spokojny posiłek. Warto także pamiętać, że nie tylko my borykamy się z alergią pokarmową naszego dziecka; zwróćmy się po radę i wsparcie do innych rodziców. Możliwe, że mają oni sprawdzone miejsca i restauracje, w menu których znajduje się wykaz alergenów.

Opracuj kartę ostrzegawczą dla alergii na białko mleka krowiego

Jest to zwykła karta w rozmiarze kieszonkowym, informująca o alergii Twojego dziecka na białko mleka krowiego i wyjaśniająca, na czym polega to schorzenie. Karta powinna zawierać prośbę do personelu restauracji o zapewnienie braku jakichkolwiek produktów mlecznych podczas przyrządzania posiłku dla Twojego dziecka oraz o staranne umycie przyborów i innych narzędzi używanych do przygotowania tej potrawy przed ich użyciem. Na karcie należy także umieścić podziękowanie za pomoc. Warto także dopisać informację o ukrytych źródłach mleka, aby pomóc kucharzowi w zidentyfikowaniu nietypowych produktów, które mogą stanowić problem dla dziecka z alergią na białko mleka krowiego.

Uważaj na ukryte źródła mleka

Przy składaniu zamówienia poproś o listę wszystkich składników zawartych w potrawach, które rozważasz. Zdarza się, że owoce morza lub potrawy mięsne mogą być duszone na maśle lub w śmietanie, a do warzyw na przystawkę dodano masła bądź sera. Poproś, aby pozycje z karty zostały podane w wersji „sauté”. Zwracaj także uwagę na dodatki, które nie zostały wymienione. Zamawiając deser zapytaj czy został przygotowany na miejscu. Jeżeli nie, kucharz może nie znać wszystkich użytych składników i może nie wiedzieć czy deser jest odpowiedni dla dziecka z alergią na białko mleka krowiego.

Podziękuj!

Nie zapomnij okazać wdzięczność, jeżeli pobyt w restauracji był miłym doświadczeniem, a obsługa cierpliwa i pomocna. Podziękuj personelowi za dostarczenie karty menu z alergenami oraz zapewnieniu przyjemnego posiłku dla Twojej rodziny. Pamiętaj, żeby zarekomendować restaurację także innym rodzicom dzieci z alergiami.