Prep time
5 minutes
Cook time
5 minutes
Makes
2 Servings

Może być trudno znależć wszechstronne przepisy, które można przyrządziç zarówno na ostro, jak i na słodko. Kuskus jest bardzo dobrym źródłem skrobi, a w połączeniu z warzywami i mięsem lub tuńczykiem staje się kompletnym posiłkiem, zawierającym białko, skrobię i witaminy. Pamiętaj jednak, że kuskus jest produktemz pszenicy i nie powinien być podawany dzieciom uczulonym na pszeniçe lub dzieciom z nietolerancją gluten.

 

od 6 miesięcy

1 porcja dla małego dziecka lub 2 porcje dla niemowlęcia. Nie nadaje się do mrożenia!

 

SKŁADNIKI:

 

100 g

suchego kuskusu

90 ml

wrzątku

3 miarki

Nutramigenu LGG w proszku

PRZYGOTOWANIE:

  • 1.

    Dodaj wrzątek do kuskusu.

  • 2.

    Przykryj i pozostaw do czasu wchłonięcia całego płynu przez kuskus i lekkiego ostygnięcia.

  • 3.

    Wymieszaj proszek Nutramigen LGG z kuskusem.

  • 4.

    Podawaj na ciepło lub zimno.

Wskazówki:

  • Aby niemowlę nie miało problemów z jedzeniem możesz dodać do kuskusu więcej wody. Dzięki temu stanie się bardziej wilgotny.
  • Do wersji na ostro dodaj purée z warzyw lub posiekane gotowane warzywa oraz mięso lub tuńczyka.
  • Do wersji na słodko dodaj utarte owoce. Dla dzieci powyżej 1 roku, możesz dodać szczyptę gałki muszkatołowej i garstkę posiekanych rodzynek sułtańskich lub posiekanych miękkich owoców.
  • To danie jest dobrym rozwiązaniem na piknik.

Cieszyć się!