Prep time
5 minutes
Cook time
5 minutes
Makes
2 Servings

Ten przepis na lasagne bez mleka łączy białko pochodzące z mielonego mięsa i Nutramigenu, skrobię z makaronu i warzywa. Dzięki temu posiłek jest zbilansowany i pożywny. Łącząc różne konsystencje wspomaga umiejętność żucia, a dzięki wielu różnym składnikom pomaga w rozwoju zmysłu smaku Twojego dziecka.

 

od 7-8 miesięcy

3 porcje dla małego dziecka lub 6 porcji dla niemowlęcia.

Ucierane, rozgniatane, siekane odpowiednio do potrzeb.
 

Sos bolognese

SKŁADNIKI:

 

2 łyżki

oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

1

drobno posiekana i sparzona cebula (będzie delikatniejsza)

½

małego ząbka czosnku (opcjonalnie)

150 g

mielonego mięsa (np. cielęciny)

¼

drobno posiekanej czerwonej papryki, 200 g pokrojonych pomidorów (bez skórki)

3 łyżki

koncentratu lub przecieru pomidorowego
szczypta mieszanki ziół

 

Biały sos z Nutramigenem

 

Zobacz przepis na „Rybę w sosie pietruszkowym“.

4-5

płaty lasagne(bezjajeczne w razie potrzeby). Mogą być wstępnie gotowane lub namaczane, albo użyte w suchej postaci bez dodatkowych przygotowań – według instrukcji na opakowaniu.

 

PRZYGOTOWANIE:

  • 1.

    Rozgrzej olej/oliwę i podsmaż cebulę (oraz czosnek jeśli go używasz) do miękkości i na złoto.

  • 2.

    Dodaj i obsmaż mielone mięso.

  • 3.

    Dodaj czerwoną paprykę.

  • 4.

    Dodaj pokrojone pomidory i koncentrat pomidorowy lub passatę, gotuj przez 30 minut.

  • 5.

    Kiedy mięso będzie gotowe, przygotuj lasagne z warzywami i z naprzemiennymi warstwami mięsa mielonego, płatów lasagne.

  • 6.

    Zapiekaj przez 40 minut w temperaturze 180°C.

  • 7.

    W międzyczasie przygotuj biały sos z Nutramigenu. Przestudzone danie podawaj z dodatkiem białego sosu.

 

Wskazówka:

  • do mrożenia w pojedynczych porcjach

Cieszyć się!