Bardzo trudno jest znaleźć odpowiedni substytut jogurtu dla niemowląt z alergią na wiele pokarmów. Ten „niby-jogurt“ z Nutramigenem LGG ma konsystencję podobną do prawdziwego, można do niego dodać różne owoce, aby zapewnić dziecku odczucia podobne do jedzenia prawdziwego jogurtu. Ten przepis dostarcza również znaczną ilość pożywnego Nutramigenu LGG do diety dziecka, co może pomóc w przypadku niejadków. W szczególności pomaga w zwiększeniu spożycia niezbędnej ilości wapnia i witaminy D.

 

Modyfikacje:

  • podawaj z owocami świeżymi lub z puszki, np. z musem jabłkowym lub morelowym, gniecionym bananem
  • dla odmiany dodaj kroplę esencji waniliowej lub szczyptę cynamonu.

SKŁADNIKI:

 

6 miarek

mleka Nutramigen LGG w proszku

1 łyżka

mąki kukurydzianej

180 ml

zimnej wody

PRZYGOTOWANIE:

  • 1.

    Wymieszaj mąkę kukurydzianą z odrobiną wody, aby utworzyć gładką konsystencję, a następnie stopniowo dodawaj resztę wody.

  • 2.

    Gotuj przez 3 minuty, ciągle mieszając do zgęstnienia mieszanki.

  • 3.

    Zdejmij rondel z ognia i wystudź, a następnie stopniowo dodawaj proszek Nutramigen LGG, energicznie mieszając, aby uzyskać gładką konsystencję.

  • 4.

    Pozostaw do ostygnięcia w zimnej kąpieli wodnej (napełnij dużą miskę zimną wodą i wstaw do niej naczynie zawierające potrawę).

Cieszyć się!