Ten przepis jest idealny na początkowym etapie rozszerzania diety, a różnorodność warzyw zwiększa spożycie witamin.

 

SKŁADNIKI:

 

50 g

mrożonego groszku

1 ziemniak

obrany i pokrojony w kostkę

30 ml

mleka Nutramigen LGG (1 miarka na 30 ml wody)

1

płaska łyżeczka kleiku ryżowego do zagęszczenia

PRZYGOTOWANIE:

  • 1.

    Ugotuj ziemniaka w wodzie lub na parze.

  • 2.

    Gdy ziemniak będzie miękki, dodaj groszek i gotuj przez kolejne 2 minuty.

  • 3.

    Odsącz, a następnie utrzyj, przetrzyj przez sitko lub rozgnieć, odpowiednio do potrzeb. Ostudź.

  • 4.

    Nabierz łyżką jedną porcję, dodaj Nutramigen LGG i wymieszaj.

  • 5.

    Zagęść do prawidłowej konsystencji, dodając kleik ryżowy.

  • 6.

    Pozostałą część purée można zamrozić. Dodaj Nutramigen i kleik ryżowy zawsze dopiero po rozmrożeniu.

Modyfikacje:

  • ziemniak i marchewka
  • dynia i ziemniak
  • cukinia i ziemniak
  • brokuły i ziemniak kalafior i marchewka

     

Spróbuj też purée z soczewicą: Ugotuj 50 g czerwonej soczewicy w 300 ml wody do miękkości, odsącz, ostudź i dodaj 100 ml Nutramigenu LGG oraz 6 łyżeczek kleiku ryżowego. Ilość: po zamrożeniu około 4 kostek w pojemnikach do lodu.

Cieszyć się!