Prep time
5 minutes
Cook time
5 minutes
Makes
2 Servings

Ryż do risotto jest dobrym źródłem skrobi. Ma odpowiednią konsystencję, dzięki czemu niemowlę ćwiczy umiejętność żucia. Ten przepis z dodatkiem warzyw i kurczaka stanowi kompletny posiłek pod względem odżywczym. Ponieważ zawiera Nutramigen LGG, w znacznym stopniu zwiększa spożycie substancji odżywczych Twojego dziecka, zwłaszcza wapnia i witaminy D.

 

od 8 miesięcy

2 porcje dla małego dziecka lub 4 porcje dla niemowlęcia.

Rozgniatane lub siekane odpowiednio do potrzeb.

 

SKŁADNIKI:

 

1-2 łyżeczki

oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

½

drobno posiekanej i sparzonej cebuli (będzie delikatniejsza)

1 kawałek

selera, starty na tarce o grubych oczkach

1 łyżeczka

świeżego, drobno siekanego estragonu (może też być suszony)

100 g

ryżu do risotto

270 ml

bulionu warzywnego

9 miarek

Nutramigenu

PRZYGOTOWANIE:

  • 1.

    Rozgrzej olej/oliwę i usmaż cebulę oraz seler.

  • 2.

    Dodaj ryż do risotto i całość usmaż na złoto.

  • 3.

    Dodaj estragon.

  • 4.

    Stopniowo dodawaj bulion i gotuj na niewielkim ogniu ciągle mieszając przez około 45 minut.

  • 5.

    Podawaj na ciepło lub na zimno.

Wskazówki:

  • podawaj na ciepło jako danie główne lub na zimno w formie przekąski np. podczas pikniku
  • możesz dodać kurczaka, groszek lub kukurydzę

 

Cieszyć się!