Ziemniaki w warstwach

Ziemniaki w warstwach

Ten klasyczny przepis to idealne źródło skrobi, wzbogacone domieszką Nutramigenu, dodającą kalorii i innych substancji odżywczych, zwłaszcza wapnia i witaminy D. Jest to również dobry przepis dla osób, które mają trudności z wprowadzaniem nowych smaków do diety swojego dziecka.

4 porcje dla małego dziecka lub 6 porcji dla niemowlęcia.

Ucierane, rozgniatane, siekane odpowiednio do potrzeb.

SKŁADNIKI:

2-3

średnie ziemniaki

½ łyżeczki

tymianku (świeżego posiekanego lub suszonego)

 

biały sos z Nutramigenu (zobacz przepis na „Rybę w sosie pietruszkowym“)

½ łyżeczki

bułki tartej (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE ziemniaków w warstwach:

  • 1.

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.

  • 2.

    Pokrój ziemniaki w plastry i gotuj je w wodzie lub na parze przez 8 minut (będą na wpół ugotowane).

  • 3.

    Ułóż ziemniaki warstwami w żaroodpornym naczyniu posmarowanym tłuszczem. Polej ziemniaki rozpuszczoną margaryną bezmleczną, oprósz bułką tartą. Zapiecz w piekarniku do momentu zabarwienia posypki na złotobrązowo.

  • 4.

    W międzyczasie przygotuj biały sos z Nutramigenu i dodaj do niego tymianek. Przestudź nieco danie i polej porcję sosem.

  • 5.

    Pozostałe ziemniaki możesz zamrozić w pojedynczych porcjach.

Enjoy!

Modifikacja:

  • przygotuj zapiekankę używając też innych warzyw – na przykład zastępując jednego ziemniaka marchewką
  • spróbuj różnych przypraw, stosując różne świeże lub suszone zioła, na przykład bazylię, oregano lub estragon
Layout:

Podobne przepisy

Lasagne

Ten przepis na lasagne bez mleka łączy białko pochodzące z mielonego mięsa i Nutramigenu, skrobię z...

Kalafior zapiekany z makaronem

Jest to klasyczny przepis, dostosowany do diety bezmlecznej w pysznej wersji. Potrawa ta zawiera...

Kremowe pory

Ten przepis zawiera mnóstwo substancji odżywczych, pochodzących zarówno z porów, jak i białego sosu...