Ten klasyczny przepis to idealne źródło skrobi, wzbogacone domieszką Nutramigenu, dodającą kalorii i innych substancji odżywczych, zwłaszcza wapnia i witaminy D. Jest to również dobry przepis dla osób, które mają trudności z wprowadzaniem nowych smaków do diety swojego dziecka.

 

4 porcje dla małego dziecka lub 6 porcji dla niemowlęcia.

 

Ucierane, rozgniatane, siekane odpowiednio do potrzeb.

 

SKŁADNIKI:

 

2-3

średnie ziemniaki

½ łyżeczki

tymianku (świeżego posiekanego lub suszonego)

 

biały sos z Nutramigenu (zobacz przepis na „Rybę w sosie pietruszkowym“)

½ łyżeczki

bułki tartej (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

  • 1.

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.

  • 2.

    Pokrój ziemniaki w plastry i gotuj je w wodzie lub na parze przez 8 minut (będą na wpół ugotowane).

  • 3.

    Ułóż ziemniaki warstwami w żaroodpornym naczyniu posmarowanym tłuszczem. Polej ziemniaki rozpuszczoną margaryną bezmleczną, oprósz bułką tartą. Zapiecz w piekarniku do momentu zabarwienia posypki na złotobrązowo.

  • 4.

    W miedzyczasie przygotuj biały sos z Nutramigenu i dodaj do niego tymianek. Przestudź nieco danie i polej porcję sosem.

  • 5.

    Pozostałe ziemniaki możesz zamrozić w pojedynczych porcjach.

  • 6.

    When the swiss roll comes out of the oven, immediately turn out onto the prepared greaseproof paper, remove the paper, trim the edges, and roll up carefully, using the damp tea towel to help (it will stop cracks forming)

Cieszyć się!

 

Modifikacja:

  • przygotuj zapiekankę używając też innych warzyw – na przykład zastępując jednego ziemniaka marchewką
  • spróbuj różnych przypraw, stosując różne świeże lub suszone zioła, na przykład bazylię, oregano lub estragon