Ryba w sosie pietruszkowym

Ryba w sosie pietruszkowym

Ryby są doskonałym źródłem białka, a w połączeniu z Nutramigenem dostarczają również znaczną ilość wapnia i witaminy D. Jest to dobry przepis w przypadku, gdy masz trudności z wprowadzaniem wystarczającej ilości kalorii i białka do diety swojego dziecka.

od 6 miesięcy

Ucierana, rozgniatana, siekana odpowiednio do potrzeb.

SKŁADNIKI:

 

150 g

białej ryby bez ości (świeżej lub mrożonej)

 

biały sos z Nutramigenu (patrz poniższy przepis)

 

świeża pietruszka

PRZYGOTOWANIE:

  • 1.

    Ugotuj rybę na parze.

  • 2.

    Przyrządź sos wg przepisu poniżej, następnie dodaj pietruszkę.

  • 3.

    Polej rybę sosem.

  • 4.

    Podawaj z tłuczonymi ziemniakami i warzywami.

Biały sos

1 łyżka margaryny bezmlecznej

1 łyżka zwykłej mąki

250 ml Nutramigen (około 8 miarek dodanych do 240 ml wody)

Margarynę bezmleczną i mąkę mieszaj ze sobą podczas podgrzewania. Przestudź nieco, dodaj 250 ml Nutramigenu LGG.

Modyfikacje:

Aby przyrządzić sos pomidorowy, dodaj 1 łyżeczkę koncentratu lub przecieru pomidorowego i szczyptę oregano i bazylii.

Jeżeli potrzebna jest większa wartość energetyczna (więcej kalorii), dodaj 100 ml śmietany sojowej 18% lub śmietanki owsianej do białego sosu.

Wskazówka:

Aby zapobiec powstawaniu grudek użyciu trzepaczki zamiast łyżki podczas mieszania. Sos może wyglądać na rzadki podczas przyrządzania, ale zgęstnieje w miarę stygnięcia.

Enjoy!

Layout:

Podobne przepisy

Makaron z tuńczykiem i pomidorami

Ten przepis zawiera źródło skrobi, białka i warzywa, dzięki czemu stanowi posiłek o kompletnym...

Kurczak z dodatkami

Ten przepis łączy źródło białka zwierzęcego z warzywami i białym sosem z Nutramigenu. Zawiera...

Ziemniaki w warstwach

Ten klasyczny przepis to idealne źródło skrobi, wzbogacone domieszką Nutramigen, dodającą kalorii i...