od 8-9 miesięcy (ucierane, rozgniatane, siekane odpowiednio do potrzeb). Nadaje się do jedzenia rękami.

 

 

 

SKŁADNIKI:

 

niepełna szklanka

kleiku kukurydzianego

2 łyżki

mąki kukurydzianej

pół łyżeczki

oleju

pół łyżeczki

margaryny bezmlecznej

15

liści szpinaku

  biały sos z Nutramigenu (przygotuj wg przepisu na „Rybę w sosie pietruszkowym“)

PRZYGOTOWANIE:

  • 1.

    Do szklanki wody dodaj kleik i wymieszaj na jednolitą masę.

  • 2.

    Dodaj mąkę, olej i starannie wymieszaj.

  • 3.

    Na wrzącą lekko osoloną wodę nakładaj kluseczki łyżką.

  • 4.

    Gotuj kilka minut, odcedź.

  • 5.

    Posiekany drobno szpinak podduś na margarynie.

  • 6.

    W międzyczasie przygotuj biały sos z Nutramigenu.

  • 7.

    Wymieszaj szpinak z sosem i polej nim kluseczki.

Cieszyć się!

 

Modyfikacja:

Aby przygotować kluseczki na słodko zamiast szpinaku użyj owoców, np. jabłek, gruszek lub śliwek ze szczyptą cynamonu.