Włączenie do diety pokarmów stałych to istotne wydarzenie w życiu Twojego dziecka. To przyjemny i ciekawy okres również dla rodziców. Zmiany te mogą jednak stać się także źródłem zmartwień, szczególnie w przypadku dzieci z uczuleniem na białko mleka krowiego. Oprócz konieczności zapewnienia braku tego składnika w diecie, proces wprowadzania pokarmów stałych jest dokładnie taki sam, jak u niemowląt bez uczulenia pokarmowego. Przed jego rozpoczęciem koniecznie porozmawiaj jednak z lekarzem lub dietetykiem. 

Dlaczego wprowadzanie nowych pokarmów jest dla niemowlęcia tak ważne?  

W pierwszym roku życia dziecko rośnie szybciej, niż w jakimkolwiek innym okresie. Ten szybki rozwój oznacza, że dziecko potrzebuje coraz większych ilości energii i składników odżywczych. W kilku pierwszych miesiącach po narodzinach dzieci otrzymują wszystko, czego potrzebują z mleka mamy lub mieszanki dla niemowląt. Po jakimś czasie zaczynają jednak wymagać dodatkowych źródeł pożywienia w postaci pokarmów stałych.

Wraz z wprowadzeniem pokarmów stałych może zmniejszyć się spożycie mleka matki i/lub preparatu mlekozastępczego. Ponieważ dzieci z alergią na białko mleka krowiego nie mogą jeść nabiału, istnieje ryzyko, że zabraknie im ważnych składników odżywczych. Z tego względu ważne jest, aby zasięgnąć porady lekarza lub dietetyka w celu zapewnienia dziecku wystarczającej ilości białka, witamin i minerałów. Cel ten można osiągnąć na przykład poprzez utrzymanie mleka matki lub mieszanki Nutramigen w diecie dziecka. Dowiedz się, jak najlepiej stosować Nutramigen przy wprowadzaniu pokarmów stałych w diecie niemowląt z uczuleniem na białko mleka krowiego.

Kiedy i jak wprowadzać pokarmy stałe u niemowląt?

Sygnały wskazujące, że Twoje dziecko może być gotowe na przyjęcie pokarmów stałych:

  • Potrafi dobrze trzymać główkę i utrzymać pozycję siedzącą;
  • Potrafi koordynować wzrok, ręce i usta, aby móc spojrzeć na jedzenie, podnieść je i włożyć do buzi;
  • Potrafi połykać jedzenie.

W idealnym przypadku dziecko z alergią na białko mleka krowiego powinno czuć się dobrze i nie mieć żadnych objawów w momencie wprowadzania pokarmów stałych.

Różnorodność jest ważna

Warto wykorzystać czas wprowadzania pokarmów stałych jako okazję do zróżnicowania diety. Wczesne poznanie smaków i konsystencji pokarmów to przygoda i podstawa do tworzenia nawyków żywieniowych na całe życie.2,3 Im więcej smaków dziecko pozna we wczesnym dzieciństwie, tym większa będzie jego gotowość do próbowania nowych potraw w późniejszym wieku 3. Zróżnicowane produkty i smaki zapewnią Twojemu dziecku szerszy zakres potrzebnych składników odżywczych, co jest szczególnie ważne w przypadku alergii pokarmowych. 

W miarę wprowadzania pokarmów stałych warto zapoznawać dziecko z różnymi konsystencjami - płynną, grudkowatą, ciągnącą i chrupiąca – aby pomóc dziecku w rozwijaniu umiejętności przeżuwania i wzmocnieniu mięśni potrzebnych do rozwoju mowy.4 W wieku około 8-10 miesięcy samodzielne chwytanie kawałków jedzenia pomaga także w trenowaniu koordynacji ręka-oko! Przykładowe posiłki dla niemowlaka: Schemat żywienia niemowlęcia z alergią na mleko

  • Słupki warzywne gotowane na parze;
  • Słupki owocowe;
  • Ciastka ryżowe;
  • Miękki makaron w różnych kształtach;
  • Chleb tostowy lub pita w małych kawałkach.

Pamiętaj zawsze o sprawdzeniu, czy dany pokarm dla niemowląt nie zawiera mleka krowiego.

Jakie produkty zawierają białko mleka krowiego?

Najbardziej oczywiste źródła białka mleka krowiego to produkty nabiałowe, na przykład:

  • Mleko krowie (świeże/UHT);
  • Jogurt;
  • Ser twarogowy;
  • Ser żółty;
  • Masło;
  • Masło klarowane;
  • Margaryna (zawierająca składniki z mleka);
  • Twaróg;
  • Śmietana/bita śmietana i jej imitacje;
  • Lody;
  • Napoje mleczne;
  • Proszek mleczny;
  • Twarożek;
  • Mleko zagęszczone/skondensowane.

Białko mleka krowiego może także występować w mniej oczywistych produktach, takich jak pieczywo, biszkopty, ciastka, gotowe jedzenie dla niemowląt i przetworzone produkty mięsne. Czytaj etykiety produktów, zwracając uwagę na następujące nazwy i unikając produktów zawierających te składniki:

  • Kazeina (produkty nabiałowe), kazeiniany;
  • Hydrolizat kazeiny (uwaga: hydrolizaty wysokim stopniu hydrolizy są akceptowalne);
  • Serwatka/składniki serwatki;
  • Białko serwatkowe;
  • Hydrolizat serwatkowy (uwaga: białka serwatkowe o wysokim stopniu hydrolizy są akceptowalne);
  • Laktoalbumina;
  • Cukier mleczny (laktoza „z mleka”);
  • Laktoglobulina;
  • Odtłuszczone mleko w proszku;
  • Części stałe mleka;
  • Białko mleka;
  • Odtłuszczone składniki mleka;
  • Tłuszcz mleczny: śmietanka, masło;
  • Mleko modyfikowane dla niemowląt bez alergii.

Przy wprowadzaniu nowych pokarmów do diety malucha warto je monitorować i rejestrować ewentualne reakcje, co pomoże w szukaniu możliwych powiązań i przekazaniu informacji lekarzowi lub dietetykowi. Jest to szczególnie przydatne, jeżeli reakcje są opóźnione i nie są w oczywisty sposób związane z konkretnym produktem. W tym celu pobierz nasz dziennik produktów i objawów.

Porady i pomoc

Pobierz Przewodnik rodzica - Alergia na białko mleka krowiego: od diagnozy po rozszerzanie diety i wiele więcej, poradnik na temat wprowadzania stałych posiłków do diety dziecka z alergią na białko mleka krowiego uzupełniony o szereg pożywnych przepisów niezawierających mleka. Sprawdź także nasze praktyczne wskazówki, które pomogą Ci przejść przez proces wprowadzania pokarmów stałych.