Twoje dziecko ma alergię na mleko? Podajesz mu preparat mlekozastępczy Nutramigen? Dowiedz się, jak wprowadzać pokarmy stałe dla niemowląt, aby nie zaostrzyć alergii na białko mleka krowiego

Włączenie do diety pokarmów stałych to istotne wydarzenie w życiu Twojego dziecka. To przyjemny i ciekawy okres również dla rodziców. Zmiany te mogą jednak stać się także źródłem zmartwień, szczególnie w przypadku dzieci z uczuleniem na białko mleka krowiego. Oprócz konieczności zapewnienia braku tego składnika w diecie, proces wprowadzania pokarmów stałych jest dokładnie taki sam, jak u niemowląt bez uczulenia pokarmowego. Przed jego rozpoczęciem koniecznie porozmawiaj jednak z lekarzem lub dietetykiem. 

Dlaczego wprowadzanie nowych pokarmów jest dla niemowlęcia tak ważne?  

W pierwszym roku życia dziecko rośnie szybciej, niż w jakimkolwiek innym okresie. Ten szybki rozwój oznacza, że dziecko potrzebuje coraz większych ilości energii i składników odżywczych. W kilku pierwszych miesiącach po narodzinach dzieci otrzymują wszystko, czego potrzebują z mleka mamy lub mieszanki dla niemowląt. Po jakimś czasie zaczynają jednak wymagać dodatkowych źródeł pożywienia w postaci pokarmów stałych.

Wraz z wprowadzeniem pokarmów stałych może zmniejszyć się spożycie mleka matki i/lub preparatu mlekozastępczego. Ponieważ dzieci z alergią na białko mleka krowiego nie mogą jeść nabiału, istnieje ryzyko, że zabraknie im ważnych składników odżywczych. Z tego względu ważne jest, aby zasięgnąć porady lekarza lub dietetyka w celu zapewnienia dziecku wystarczającej ilości białka, witamin i minerałów. Cel ten można osiągnąć na przykład poprzez utrzymanie mleka matki lub mieszanki Nutramigen w diecie dziecka. Dowiedz się, jak najlepiej stosować Nutramigen przy wprowadzaniu pokarmów stałych w diecie niemowląt z uczuleniem na białko mleka krowiego.

Kiedy i jak wprowadzać pokarmy stałe u niemowląt?

Sygnały wskazujące, że Twoje dziecko może być gotowe na przyjęcie pokarmów stałych:

  • Potrafi dobrze trzymać główkę i utrzymać pozycję siedzącą;
  • Potrafi koordynować wzrok, ręce i usta, aby móc spojrzeć na jedzenie, podnieść je i włożyć do buzi;
  • Potrafi połykać jedzenie.

W idealnym przypadku dziecko z alergią na białko mleka krowiego powinno czuć się dobrze i nie mieć żadnych objawów w momencie wprowadzania pokarmów stałych.

Różnorodność jest ważna

Warto wykorzystać czas wprowadzania pokarmów stałych jako okazję do zróżnicowania diety. Wczesne poznanie smaków i konsystencji pokarmów to przygoda i podstawa do tworzenia nawyków żywieniowych na całe życie.2,3 Im więcej smaków dziecko pozna we wczesnym dzieciństwie, tym większa będzie jego gotowość do próbowania nowych potraw w późniejszym wieku 3. Zróżnicowane produkty i smaki zapewnią Twojemu dziecku szerszy zakres potrzebnych składników odżywczych, co jest szczególnie ważne w przypadku alergii pokarmowych. 

W miarę wprowadzania pokarmów stałych warto zapoznawać dziecko z różnymi konsystencjami - płynną, grudkowatą, ciągnącą i chrupiąca – aby pomóc dziecku w rozwijaniu umiejętności przeżuwania i wzmocnieniu mięśni potrzebnych do rozwoju mowy.4 W wieku około 8-10 miesięcy samodzielne chwytanie kawałków jedzenia pomaga także w trenowaniu koordynacji ręka-oko! Przykładowe posiłki dla niemowlaka: Schemat żywienia niemowlęcia z alergią na mleko

  • Słupki warzywne gotowane na parze;
  • Słupki owocowe;
  • Ciastka ryżowe;
  • Miękki makaron w różnych kształtach;
  • Chleb tostowy lub pita w małych kawałkach.

Pamiętaj zawsze o sprawdzeniu, czy dany pokarm dla niemowląt nie zawiera mleka krowiego.

Jakie produkty zawierają białko mleka krowiego?

Najbardziej oczywiste źródła białka mleka krowiego to produkty nabiałowe, na przykład:

  • Mleko krowie (świeże/UHT);
  • Jogurt;
  • Ser twarogowy;
  • Ser żółty;
  • Masło;
  • Masło klarowane;
  • Margaryna (zawierająca składniki z mleka);
  • Twaróg;
  • Śmietana/bita śmietana i jej imitacje;
  • Lody;
  • Napoje mleczne;
  • Proszek mleczny;
  • Twarożek;
  • Mleko zagęszczone/skondensowane.

Białko mleka krowiego może także występować w mniej oczywistych produktach, takich jak pieczywo, biszkopty, ciastka, gotowe jedzenie dla niemowląt i przetworzone produkty mięsne. Czytaj etykiety produktów, zwracając uwagę na następujące nazwy i unikając produktów zawierających te składniki:

  • Kazeina (produkty nabiałowe), kazeiniany;
  • Hydrolizat kazeiny (uwaga: hydrolizaty wysokim stopniu hydrolizy są akceptowalne);
  • Serwatka/składniki serwatki;
  • Białko serwatkowe;
  • Hydrolizat serwatkowy (uwaga: białka serwatkowe o wysokim stopniu hydrolizy są akceptowalne);
  • Laktoalbumina;
  • Cukier mleczny (laktoza „z mleka”);
  • Laktoglobulina;
  • Odtłuszczone mleko w proszku;
  • Części stałe mleka;
  • Białko mleka;
  • Odtłuszczone składniki mleka;
  • Tłuszcz mleczny: śmietanka, masło;
  • Mleko modyfikowane dla niemowląt bez alergii.

Przy wprowadzaniu nowych pokarmów do diety malucha warto je monitorować i rejestrować ewentualne reakcje, co pomoże w szukaniu możliwych powiązań i przekazaniu informacji lekarzowi lub dietetykowi. Jest to szczególnie przydatne, jeżeli reakcje są opóźnione i nie są w oczywisty sposób związane z konkretnym produktem. W tym celu pobierz nasz dziennik produktów i objawów.

Porady i pomoc

Pobierz Przewodnik rodzica - Alergia na białko mleka krowiego: od diagnozy po rozszerzanie diety i wiele więcej, poradnik na temat wprowadzania stałych posiłków do diety dziecka z alergią na białko mleka krowiego uzupełniony o szereg pożywnych przepisów niezawierających mleka. Sprawdź także nasze praktyczne wskazówki, które pomogą Ci przejść przez proces wprowadzania pokarmów stałych.