Kluseczki z sosem szpinakowym

Kluseczki z sosem szpinakowym

SKŁADNIKI:

 

niepełna szklanka

kleiku kukurydzianego

2 łyżki

mąki kukurydzianej

pół łyżeczki

oleju

pół łyżeczki

margaryny bezmlecznej

15

liści szpinaku

  biały sos z Nutramigenu (przygotuj wg: przepis na rybę w sosie pietruszkowym)

PRZYGOTOWANIE:

  • 1.

    Do szklanki wody dodaj kleik i wymieszaj na jednolitą masę.

  • 2.

    Dodaj mąkę, olej i starannie wymieszaj.

  • 3.

    Na wrzącą lekko osoloną wodę nakładaj kluseczki łyżką.

  • 4.

    Gotuj kilka minut, odcedź.

  • 5.

    Posiekany drobno szpinak podduś na margarynie.

  • 6.

    W międzyczasie przygotuj biały sos z Nutramigenu.

  • 7.

    Wymieszaj szpinak z sosem i polej nim kluseczki.

Cieszyć się!

Modyfikacja:

Aby przygotować kluseczki na słodko zamiast szpinaku użyj owoców, np. jabłek, gruszek lub śliwek ze szczyptą cynamonu.

Poznaj również inne przepisy dla alergików.

Layout:

Podobne przepisy

Kalafior zapiekany z makaronem

Jest to klasyczny przepis, dostosowany do diety bezmlecznej w pysznej wersji. Potrawa ta zawiera...

Ziemniaki w warstwach

Ten klasyczny przepis to idealne źródło skrobi, wzbogacone domieszką Nutramigen, dodającą kalorii i...

Ryba w sosie pietruszkowym

Ryby są doskonałym źródłem białka, a w połączeniu z Nutramigenem dostarczają również znaczną ilość...