Prep time
5 minutes
Cook time
5 minutes
Makes
2 Servings

Jest to bardzo pożywny, kompletny posiłek, zawierający białko, skrobię i warzywa. Dostarcza nie tylko ważne witaminy, lecz również żelazo i cynk, które mają kluczowe znaczenie dla normalnego wzrostu i rozwoju. Zawiera również mieszankę Nutramigen, która zapewnia wapń i witaminę D. Jest to idealny przepis na wprowadzanie nowych warzyw do diety niejadka.

 

od 7-8 miesięcy

Ucierane, rozgniatane, siekane odpowiednio do potrzeb.

 

SKŁADNIKI:

 

 

 

1 łyżka

oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

160 g

jagnięciny pokrojonej w drobną kostkę

1

ząbek czosnku (opcjonalnie)

½

małej posiekanej i sparzonej cebuli (będzie delikatniejsza)

125 g

mieszanych warzyw startych na tarce o grubych oczkach (np. marchewka, ziemniak, dynia, pietruszka)

2 łyżki

koncentratu lub przecieru pomidorowego

1 łyżka

posiekanej natki pietruszki

250 ml

Nutramigenu (około 8 miarek dodanych do 240 ml wody)

½ łyżki

mąki kukurydzianej

 

PRZYGOTOWANIE:

  • 1.

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C.

  • 2.

    Rozgrzej olej/oliwę w rondelku, dodaj jagnięcinę i podsmaż na brązowy kolor.

  • 3.

    Dodaj czosnek i cebulę, smaż do miękkości.

  • 4.

    Dodaj starte warzywa i wymieszaj.

  • 5.

    Dodaj koncentrat lub przecier pomidorowy i natkę pietruszki.

  • 6.

    Piecz w piekarniku przez 1 godzinę. Przestudź danie, dodaj 250 ml Nutramigenu (będzie wyglądać na rzadki, ale bez obaw, zgęstnieje).

  • 7.

    Podawaj z tłuczonymi ziemniakami lub kluseczkami kukurydzianymi (przepis obok).

Modyfikacje:

  • stosuj różne warzywa: ziemniaka, rzepę, pora
  • zamiast jagnięciny możesz użyć cielęciny lub wieprzowiny

Cieszyć się!