Purée to idealne rozwiązanie na początkowym etapie rozszerzania diety. Zastosowanie różnorodnych owoców I warzyw pomoże w zwiększeniu spożycia witamin I mineralów. Dla niemowlęcia, które dopiero zaczyna przygodę z Nutramigenem LGG, ten przpis może być ,,wprowadzeniem do smaku’’ I może pomóc mu przyzwyczai ć się do niego.

 

 

 

 

SKŁADNIKI

2

jabłka deserowe, obrane i pokrojone w kawałki

30 ml

mleka Nutramigen LGG (1 miarka na 30 ml wody)

1

płaska łyżeczka kleiku ryżowego – dodawać stopniowo

PRZYGOTOWANIE:

  • 1.

    Ugotuj jabłko na parze lub uduś je w małej ilości wody do miękkości

  • 2.

    Odsącz, a następnie utrzyj, przetrzyj przez sitko lub rozgnieć, odpowiednio do potrzeb. Ostudź.

  • 3.

    Nabierz łyżką jedną porcję, dodaj Nutramigen LGG i wymieszaj.

  • 4.

    Zagęść do prawidłowej konsystencji, dodając kleiku ryżowego.

  • 5.

    Pozostałą część purée można zamrozić. Dodaj Nutramigen LGG i kleik ryżowy zawsze dopiero po rozmrożeniu.

Modyfikacje

Do przyrządzenia szybkiego, łatwego posiłku bez gotowania wybieraj owoce, które są słodkie i dojrzałe (lub owoce w naturalnym soku w puszkach)

  • dojrzałe gruszki
  • brzoskwinie
  • banany
  • morele
  • śliwki

Spróbuj też purée z soczewicą: Ugotuj 50 g czerwonej soczewicy w 300 ml wody do miękkości, odsącz, ostudź i dodaj 100 ml Nutramigenu LGG oraz 6 łyżeczek kleiku ryżowego. Ilość: po zamrożeniu około 4 kostek w pojemnikach do lodu.

Połącz purée z 2 lub 3 rodzajów owoców dla urozmaicenia, np:

  • jabłko, gruszka i odrobina zgniecionego banana
  • 1⁄4 awokado i 1⁄2 małego, dojrzałego banana (dodawaj Nutramigen LGG aż do osiągnięcia żądanej konsystencji)

Cieszyć się!