Ten przepis zawiera źródło skrobi, białka i warzywa, dzięki czemu stanowi posiłek o kompletnym składzie odżywczym. Dzięki tuńczykowi dostarcza kwasy tłuszczowe omega-3 oraz żelazo. Dziecko może wprawdzie narobić bałaganu, ale warto pozwolić mu brać makaron do rączek i próbować jeść samodzielnie.

 

od 6 miesięcy

Ucierane, rozgniatane, siekane odpowiednio do potrzeb. Nadaje się do jedzenia rękami, od 8 miesięcy.

 

SKŁADNIKI:

 

50 g

suchego makaronu

130 g

tuńczyka w kawałkach (bez ości) w oleju, oliwie z oliwek lub wodzie

 

sos pomidorowy z Nutramigenu (według przepisu na „Rybę w sosie pietruszkowym“)

4 łyżki

kukurydzy i groszku – mrożonego lub z puszki

PRZYGOTOWANIE:

  • 1.

    Ugotuj makaron do miękkości.

  • 2.

    W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy z Nutramigenu.

  • 3.

    Odsącz makaron i dodaj kukurydzę, groszek oraz tuńczyka, a następnie wymieszaj.

  • 4.

    Dodaj sos i wymieszaj z makaronem z tuńczykiem i warzywami.

Wskazówki:

  • dodaj inne warzywa, na przykład ugotowaną marchewkę pokrojoną w kostkę lub mieszankę warzyw (świeżych lub mrożonych)
  • zamiast tuńczyka możesz użyć łososia

Cieszyć się!